top of page

Ben de "dijitalci"​ olmak istiyorum mu diyorsunuz?

  • Yazarın fotoğrafı: Emre Onur
    Emre Onur
  • 13 Oca 2022
  • 4 dakikada okunur

Öncelikle 2022’nin ilk günlerinden hepinize kucak dolusu sevgiler, kocaman selamlar!

Yıllar akıp gidiyor, bir şeyin değeri azalmıyor ve sürekli artıyor; Dolar falan değil, ondan bahsetmiyorum 😊 Bahsettiğim dijital (dijital pazarlama, sosyal medya, e-ticaret); dijitalleşme… Ancak çoğu zaman aldığım sorular ya da duyduğum şeyler oluyor. Belki kendinizi bulacağınız sorular ve söylemler şöyle:

  • Bölümünüz çok keyifli, çalıştığım bölüm çok sıkıcı. Keşke ben de sizinle aynı bölümde çalışsam…

  • Ya sürekli sosyal medyadasın, oh kebap!

  • Bu işle ilgili eğitimleri nereden alabilirim? (En çok sorulan soru)

  • Eğitim alsam yeterli olur mu?

Şuradan başlamak lazım, dijital pazarlamadan ne anlıyorsunuz?

Bir şirkete girdiğinizde adının başında “dijital” ifadesi geçiyor diye dijital pazarlamadan anladığını düşünen ve anlarken çok da düşündüren(!) bazı arkadaşlar olabiliyor. Bu bölümü IT bölümünün bazı alanlarıyla karıştıran mı dersiniz, size zoom toplantısı ayarlatmak isteyenler mi dersiniz profesyonel bakış açısı olmayan ya da iyi niyetiyle sizden farklı bir şey isteyen bu kişilerle çalışma hayatınızda karşılaşıyor ve onlara yardımcı olmak isterken bundan sonra o iş sizin olabiliyor veyahut o işi nerenin yaptığını - yapması gerektiğini belirtiyor ama sürekli bu konuda size geliyorlarsa istemsizce gülebiliyorsunuz. Bunlara alışık olmalı, işinizin ne olduğunu onlara tane tane aktarmalı ve kendilerinin sizden dijital pazarlama ve sosyal medya alanında her türlü yararlanabileceklerini anlatmalı ve mümkün olduğunca kibarlığı elden bırakmamalısınız, nereye kadar derseniz; yapabiliyorsanız son raddeye kadar 😊 . Bu bakış açısına göre maaşları yatmadığı zaman da size sormaları lazım; dijitalcisiniz sonuçta, maaşlar da internet bankacılığından yatıyor, e ortada bir sorun var, internet ne; dijital, o zaman sorumlu kim; tabii ki siz 😊 . Şaka kısmını da geçelim, cebimize bunları koyarak.


Şimdi size bir sorum var; dijital pazarlamaya başlamak istiyorsunuz ve bu çok güzel. Peki pazarlama kavramını ve pazarlama anlayışını biliyor musunuz?

Yaptığınız / yapacağınız bu işin satışla, e-ticaretle, kurumsal iletişimle, insan kaynaklarıyla vb. diğer departmanlarla bağlantılarını biliyor musunuz? Dijitalde yapacağınız çalışmalar, diğer departmanların da başarısına ve göz önünde bulunmasına katkı sağlayacak işler olduğu için (örneğin marka kimliğini sosyal medyada yansıtmanız kurumsal kimliğe katkı sağlayacakken aynı zamanda insan kaynakları açısından şirkete başvurular için fayda da sağlayabilecektir) her departman açısında önemli olacaktır.

  1. Yaptığımız iş keyifli mi? Evet ve çok!

  2. Zor tarafları var mı? Hangi işin yok ki? Yapacağınız bir şey şirketinizi vezir de eder rezil de. Örnekleri çok fazla. Bu nedenle azami ölçüde dikkatli olmalısınız. Şirketin dışarı açılan tarafını yönetiyorsunuz.

  3. “Her gün sosyal medyadayız, oh kebap!”mı? Hayır değil! O kadar yorulduğunuz oluyor ki bu işle ilgilenenler keyif için sosyal medyaya girerken bazen telefonda sosyal medyaya bile bakmak istemiyorsunuz.

Nasıl bir şirkette, dijital bölümlerde çalışmak istiyorsunuz?

Çok farklı alanları olduğunu söyleyeyim. Ne gibi alanlarda çalışabilirsiniz? Burada sayacaklarımda eksik kalabilir ancak bir fikir vermek adına;


Reklam ajansı tarafında çalışabilirsiniz:

Burada konu birkaç bölüme ayrılıyor. Bir dijital ajansta farklı şirketlerin reklamlarını yönetebilir ve bir süre sonra bu alanda çok deneyimli kişilerden olabilirsiniz. Örneğin acemilik sürecinden sonra verdiğiniz destekler akabinde 5-6 markanın reklamlarını yönetme sorumluluğu bir ajansta size verilir ve siz, Instagram’dan Facebook’a kadar birçok sosyal medya ve Google reklamlarını yönetir, günlük optimizasyonunu yapar, performansı izler, belki SEO çalışmalarını yapar, içerik yönetimine katkıda bulunur, markalarla anlık iletişimde olur, düzenli raporlamalarını yaparsınız.

Artılar:

Sosyal medya ve Google reklamlarında, SEO, içerik yönetimi vb. alanlarda işin mutfağında olduğunuz için çok ciddi bir bilgi birikimine kavuşursunuz. Eğer bir gün ajanstan ayrılırsanız, ajans ile çalışmayan bir markanın sosyal medya ve Google reklamlarını doğrudan siz yönetebilirsiniz. İleride freelance olarak çalışabilir, markaları bünyenizde toplayabilirsiniz. Bu, marka tarafında da çalışsanız yapabileceğiniz bir şeydir. Ajansta çalışmak genelde rahattır, daha “free-style” bir hava vardır, kurumsal kalıplar çok daha azdır.

Eksiler:

Müşteri tarafıyla muhatap olacağınız için marka tarafındakilerin sizinle olan iletişim yeteneği, sizin işten sıkılmanıza ya da çok keyif almanıza olanak sağlayacaktır. Büyük markalarda görmüş – iletişim yeteneği yüksek kişiler çalışıyor olduğu gibi bir şekilde iletişimden bir haber kişiler de bulunabilir. İlişkiyi dengelemek ve dik durmayı başarmak sizin için önemli olacaktır. Giriş saatleri esnek olabileceği gibi ileri çıkış ya da bilgisayarı kapatma saatleri olabilir. Bu, markaların kampanya yoğunluklarına bağlı olabileceği gibi bundan bağımsız süreçlere de dayalı olabilir. Ajans dünyasında bunlar sıradan şeylerdir. Yaptığınız işin her zaman hesap verilebilir olmak zorunluluğu vardır (ancak bu hangi işte yok ki?).


Marka tarafında çalışabilirsiniz:

Diyelim ki pazarlama ve reklam dinamiklerine şöyle böyle hakimsiniz ve eğitimlerle kendinizi geliştirmeye başlarken bir markanın pazarlama – dijital bölümüyle anlaştınız. Burada dijital pazarlama bölümü altında gerek ajansların desteğiyle gerek kendiniz sosyal medyayı yönetecek, dijital dünyada (sosyal medya ve Google vb.) reklamları yönetecek, izinli datanız varsa sms ve e-mail faaliyetlerini organize edecek; tüm bu çalışmaların tasarımlarını yaptıracak, dijital medya satın almaları yapacak, ajansta da markada da olsanız aylık - yıllık bir bütçe yönetecek, dijital kampanyaları organize edecek ve performansı gözlemleyeceksiniz. Bunlar için aldığınız eğitimler yetmeyebilecektir çünkü bu alanda aslında bazı şeyleri gördükçe ve hata yaptıkça çok daha deneyimli hale geleceksinizdir. Hata yapmayan hiç kimse tanımadım ancak hatalarından ders alarak güçlenen ve deneyimlenen çok insan tanıdım. Bunlardan birisini de kendim olarak addetmekten mutluyum.

Artılar:

Kurumsal, kurumsallaşmaya çalışan ya da hiç kurumsal olmayan bir yapıda bu görevleri yerine getirebilirsiniz. Her birinin farklı artı ve eksileri olsa da marka tarafında dijital ajansları yönetmek, onlardan birçok şeyi de öğrenmeyi beraberinde getirebiliyor; eğer öğrenmeye hevesliyseniz... Çok fazla marka yönetmeye çalışan ajanslara göre kendi markanızla ilgilisinizdir; düşünmeye ve yeni şeyler üretmeye zamanınız varsa çok keyifli, eğlenceli; adından söz ettiren işler yapabilirsiniz.

Eksiler:

Dijital pazarlama bölümü ile farklı bölüm işlerini karıştıran üst düzey yöneticilerle ve bu farkı anlamak istemeyen alt-orta kademe yöneticilerle beraber çalışırken kendinizi onlara dert anlatırken ve iş tanımınızı özetlerken bulabilirsiniz bazen. Bu çok kurumsal firmalarda da böyle olacağı gibi hiç kurumsal olmayan firmalarda da böyle olabilir.


Dijital Pazarlama ile ilgili eğitim nerelerden alınabilir?

  • Öncelikle yaşınız gereği imkanınız varsa bu alandaki tüm staj ilanlarına başvurun, deneyim kısmını doldurmaya çalışın.

  • Linkedin’de ücretli üyelik kısmına başvurduğunuzda yüzlerce ücretsiz sertifika eğitimi açılıyor, buranın içinde dijital pazarlama ile ilgili birçok eğitim var; dijital pazarlamanın temelleri, sosyal medyanın temelleri, Facebook’a , Instagram’a özel eğitimler, Google Ads – Google Analytics eğitimleri, İleri Google Ads eğitimleri, SEO eğitimleri vs… güzel eğitimler mevcut ancak ortalama üzeri İngilizce bilmeniz gerekiyor çünkü eğitimlerin dili İngilizce.

  • Udemy gibi eğitim kanalları mevcut, buradan da yukarıda saydığım eğitimlere katılabilirsiniz.

  • Linkedin’de dijital pazarlama ve sosyal medyayla ilgili gruplara katılabilirsiniz.

  • Ücretsiz konferansları takip edebilir o dünyaya kendinizi alabilirsiniz. Ne yazık ki kimse “sen de buyur” demiyor, siz kendiniz gireceksiniz. Kimsenin "sen gelme" diyeceğini sanmam :)

  • Bu eğitimleri alırken mutlaka ve mutlaka iletişim eğitimlerini almayı öneriyorum. Çünkü şirketlerde ne çekiliyorsa çoğu sıkıntılı iletişim nedeniyle çekiliyor. Bu nedenle hangi eğitimi alacaksanız iyi bir iletişimci olmanız çok önemli.

Aslında her şey iyi bir insan olabilmekle başlamıyor mu?

***

Fotoğrafçılıkla ilgili olan Instagram hesabımı takip edebilirseniz çok sevinirim. Takip etmek için lütfen buraya tıklayınız.

Linkedin hesabımı henüz takip etmiyorsanız Linkedin’den de takibe beklerim.

Sevgiler.

Comments


 Instagram'da takip için simgeye tıklayın:

  • White Instagram Icon

© 2017  Fotoğraflar izinsiz kullanılamaz, yayınlanamaz ve kopyalanamaz. Aksi durumda fotoğraf sahibinin her türlü yasal hakkı saklıdır. Emre Onur Fotoğrafçılık

bottom of page