top of page

Mobinge mi uğruyorsunuz?

  • Yazarın fotoğrafı: Emre Onur
    Emre Onur
  • 14 Oca 2022
  • 3 dakikada okunur

MOBING NEDİR?

Latince kökenli mobing; psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme, kişiyi işinden soğutma, onu görmezden gelme, küçük düşürme, haddinden fazla ağır iş isteme gibi farklı farklı yöntemleri olan bir tanımı ifade ediyor.


DIŞI SİZİ İÇİ BİZİ YAKAN DURUMLAR

Kurumlar, “işveren markası” olma yolunda attığı adımlar sonucunda “Çalışmak İçin En İyi İşyeri” ve bazı kariyer sitelerinde şirket adlarının altında göreceğiniz “İnsana Saygı Ödülü” gibi adlarla bu yolculuklarındaki çabalarını taçlandırıyorlar. Birçok firma bu tacı hak ettiği gibi alsa da bazıları; belki de içinde bulunduğunuz kurum için durumlar acaba gerçekten öyle mi? Acaba en çok çalışılmak istenen yerlerde şirketin çalışan bağlılığına olan tutumu, ilgili şirketin tüm departmanlarına yansımamış ya da içerideki bazı kişiler tarafından özümsenmemiş olabilir mi?

Mobing yapmayı ve kendisine bağlı olan kişileri kaybetmeyi periyodik olarak alışkanlık haline getirmiş; bu sayede aslında şirkete kaynak ve zaman olarak derin zararı olan kişilere “işler öyle ya da böyle, bir şekilde yürüsün” diye “yol” vermeyi; bu davranışlarını görmezden gelmeyi, alışkanlık haline getirmiş şirketler olabilir. Olan, “İşler bir şekilde devam etsin” diye şirkette eski ve kurumsal hafıza diye tabir edilen kişilere değil de mobinge uğrayan kişilere olabiliyor.


PEKİ BAŞA GELDİĞİ ZAMAN NE YAPMALI?

Öncelikle mobinge uğransın ya da uğranmasın kişi, böyle durumlara boyun eğmemek ve dik durmak için her durumda mesleki anlamda kendisini geliştirmeli, geliştirmeye devam etmeli; değerini hiçbir zaman -yapılan mobingle birlikte kaybettirilmeye çalışılsa dahi- kaybetmemeli. Her meslek dalında öğrenecek çok şey var ve bunlar hepimizi çok daha fazla değerli yapar. Bu nedenle mobingi yapanlar karşısında güçsüz olmamak için; kendinize olan güveni daha da arttırmak, bu duruma "DUR" diyebilmek için kendinize yatırım yapmalısınız. Unutmayın ki siz değerlisiniz!

Mobinge uğradığınız durumlarda bu durumu iyi bir şekilde gözlemlemeli ve eğer yöneticinizden kaynaklı bir mobing ise bunu kendisiyle şeffaf bir şekilde görüşmelisiniz. Elbette bu görüşmeyi yapmak için çekinen kişiler olabilir; bu durumda bir önceki paragrafımda yer alan kısma tekrar göz atılmasını öneririm; yani kendinize daha fazla güvenebileceğiniz bir konuma gelmelisiniz. Kendisine mesleki olarak güvenen kimse, ekonomiden bağımsız olarak -tüm çabalarına karşı mobing kesilmiyorsa- bir şekilde hak ettiği ve değer göreceği bir işi zaten bulabileceğini bilecektir.

Mobing yapan kişiyle ya da grupla konuşmanız akabinde bir süre rahat bir nefes almanız, ilgili kaynakta farkındalık oluşturmanız mümkün olabilir. Ancak ilgili kaynağın alışkanlığı ya da iş yapış şekli sebebiyle mobingler tekrar devam edebilir. Bu durumda yine kaynağın kendisiyle konuşulması iyi olacaktır ancak halen ve halen bu durum gerçekten devam ediyorsa ve durum artık kalıtsal bir hale geldiyse,

  1. Mobingi; ya sağlığınızın - psikolojinizin dayandığı yere kadar görmezden gelmeniz,

  2. Belki artık direkt işten ayrılmanız,

  3. Ya da bununla mücadele edip artık konuyu, kaynağın bir üst mevkisine taşıma vaktiniz gelmiş demektir.

3. şıkkı seçerseniz ve kaynağın üst makamı bu duruma çare bulabiliyorsa bu harikadır ancak “kaynağı” şikayet etmiş olmak yine de sizi rahatsız edebilir. Eğer kaynağın şirketi “Çalışmak İçin En İyi Yer” veya “İnsana Saygı Ödülü” kazanmış da olsa kendisine, bu ödüllere bir zeval gelmeyecek şekilde o ya da bu sebeplerle “yol verilmiş” olan kaynak kişi, bunu “yanınıza bırakmayacak” olabilir. Üst makama konuyu taşıdığınızda ise bu makamın da sorumlu olduğu daha üst makamlar olabilir ve kendisi de sorumlu olduğu işlerin devamının gelmesi için sizlerle “ne şiş yansın ne kebap” minvalinde konuşmalar yapabilir ve hatta “bazı şirketlerde ne yazık ki bu tür durumların olabileceğini” çok normalmiş gibi söyleyebilir.

Mobing (baskı), hem bunu yapan hem de maruz kalan kişiler için oldukça sıkıntılı süreçlerdir ve yasal sonuçlara sebep olabilir. Bu nedenle şirketler sadece işleri bir şekilde devam etsin diye mobinge uğrayanı gözden çıkartıp mobingi yapanı müdafa etmemelidir.


AVRUPA’DA DURUM NASIL?

Avrupa Konseyi'nin 1996 Tarihli Gözden Geçirilmiş Sosyal Şartı 26. Maddesi, onurlu çalışma hakkını düzenlemektedir.

“Onurlu çalışma hakkı”

Çalışanların birey olarak iş yerinde ya da işle bağlantılı olarak maruz kaldıkları kınanılacak ya da açıkça olumsuz ya da suç oluşturan, yinelenen eylemler konusunda bilinçlenmesi, bilgilenmesi ve bunların engellenmesini desteklemeyi ve çalışanları bu tür davranışlardan korumaya yönelik tüm uygun önlemleri almayı; taahhüt ederler.”(1)

***

Sadece bu nedenle olmasa da mobing ile mücadale edebilmek için kendinizi her türlü duruma hazır etmeniz için kendinizi mesleki anlamda geliştirmeyi ihmal etmeyin.

Şans ile birlikte iş hayatınızda iyi insanlar yanınızda olması dilekleriyle.


Comments


 Instagram'da takip için simgeye tıklayın:

  • White Instagram Icon

© 2017  Fotoğraflar izinsiz kullanılamaz, yayınlanamaz ve kopyalanamaz. Aksi durumda fotoğraf sahibinin her türlü yasal hakkı saklıdır. Emre Onur Fotoğrafçılık

bottom of page