top of page

Yeni Bir Ürün - Hizmet / Proje Konsept ve Kampanya Hazırlıkları

  • Yazarın fotoğrafı: Emre Onur
    Emre Onur
  • 13 Oca 2022
  • 7 dakikada okunur

Yeniden merhaba!

Şirketinizde yeni bir ürün, proje çıktığında Pazarlama departmanında yer alan bir kişi olarak neler yapılabileceğini toparlamak ve bir makalede bunları toplamak için yazdım. Yazdıklarıma mutlaka eklenmesi gereken zorunlu "genel" şeyler de olabilecektir ancak çoğunu bir yazıda toplamanın faydalı olabileceğini düşündüm. Bunları bir checklist haline getirdiğiniz anda toplu bir şekilde resmi de görebilirsiniz.

Yeni ürün/proje fikri yönetim / ürün müdürleri / teknik kişiler tarafından size açıklandı.


1. İSİM – KONSEPT ÇALIŞMASI

Mümkünse size teknik detayları da size açıklayan kişileri yanınıza alarak reklam ajansınızla bir toplantı organize edin ve yeni ürünü / projeyi ve varsa pazar araştırmasını onlara detaylıca aktarın. Bu toplantıda ajans tarafında sadece müşteri temsilcisi / direktörü olmasın, aynı zamanda kreatif ekipten kişiler de olsun. Sizin ve yanınızdaki daha teknik olan kişilerin anlattıklarından bir şeyler cımbızlayarak kampanya ve isim konusunda fikir çıkartabileceklerdir.

Proje / ürün adının hangi sınırlarda olması gerektiği; yani Türkçe, İngilizce ya da Türkçeleşmiş İngilizce kelimeler olabileceği ve bu isimle birlikte bir konsept oluşturmaları gerektiği konusunda ajansa detaylı bilgi verin; bu bilgiyle birlikte bir isim, logo ve konsept oluşturabilmeleri için kendilerine zaman tanıyın ve alternatif çalışmalarla birlikte size dönüş yapmalarını isteyin.

Ajansın verdiğiniz briefi iyi anladığını ya da eksik kalan yerler olup olmadığını tespit etmek için mutlaka birkaç gün içinde debrief göndermelerini rica edin, böylelikle aynı hizada yer alıp almadığınızı daha iyi kestirerek olası bir yanlış anlaşılmaya karşı ciddi zaman kazanmış olursunuz.

Bu isim – konsept çalışmasını kendi ajansınızla yapabileceğiniz gibi bu iş özelinde optimumda 3 adette kalmak üzere ajanslarla görüşüp konkur açabilirsiniz. Konkuru kabul etmek isteyecek ve istemeyecek ajanslar olabilir çünkü konkurlar, ajansların bir fikir üzerinde ciddi çalışmasını gerektirecek türde fikir yarışmalarıdır ve bu işe ciddi bir zaman ayırdıkları için, fikirleri seçilmese dahi aranızda anlaşacağınız bir karşılığı onlara vereceğinizi belirtebilirsiniz. Aralarından tutacağınız fikri seçtiğiniz ajansla zaten çalışacaksınızdır. Burada hakkaniyet çok önemli.

Not: Proje – ürün ismini kararlaştırdıktan sonra bu ismi kaybetmemek için marka tescillerine bakmanız ve tescil başvurusunda bulunmanız gerekli olacaktır.


Konkur Durumunda

Konkur yapmaya karar verdiğinizde ve konkura katılacak ajanslar belli olduğunda:

  • Brief’inizi çok iyi bir şekilde oluşturmalısınız. Bu brief, ajans tarafında sizlerin bu işe ne kadar profesyonelce baktığınıza dair bir izlenim oluşturacaktır.

  • Akabinde bu brief’i çok iyi bir şekilde anlatıp onların eksik gördüğü alanları tamamlamalı ve ihtiyaçlarını sağlamalısınız.

  • Konkura aldığınız ajanslara eşit mesafede durmalı, aralarından istediğiniz ajansı prosedür olarak seçmek için bu konkuru açmamalısınız. Emek, fikir ve zaman değerlidir.

  • Konkur sonucunda size gelmesini istediğiniz çıktıları çok net bir şekilde ifade etmeli, konkur sonunda tüm ajanslardan gelecek çıktıları eşit şekilde değerlendirmelisiniz.

  • Konkur sonucu beğenilen konsepti seçtikten sonra diğer ajanslara haklarını verirken uygun bir şekilde başka bir fikri daha fazla benimsediğinizi ancak iletişimi her zaman devam ettirmek istediğinizi içten bir şekilde ifade etmelisiniz – ki daha sonraki çalışmalarınızda onlar da yer almak istesinler.

Yönetim fikri – konsepti beğendi ve “devam edin” dedi. Bu noktadan sonra hangi işler yapılabilir?


2. ATL – BTL ÇALIŞMALARI

Kullanılacak Görseller:

Ajans ile ya da render firması ile oluşturacağınız konseptinize uygun görseller, web sitenizden kataloglarınıza, promosyon malzemelerinden masaüstü videonuza ve web sitenize kadar her yeri süsleyeceği ve projenizi – ürününüzü tanıtacağı için ne kadar önemli bir madde olduğunu buradan çıkarabilirsiniz.

Katalog / broşür:

Bu noktada web sitesi oluşturmak için öncelikle ürün – hizmet – projeyle ilgili kreatif metinleri bütün olarak göreceğiniz bir katalog – föy oluşturulması gerekiyor. Burada pazarlama olarak sadece sizin değil aynı zamanda bu işin sahibi olan ürün müdürleri, proje müdürleri ya da teknik ekiplerin de, hatta satış müdürlerinin de en az sizler kadar desteği şart – ki herhangi hatalı bir açıklama yapılmasın. Hatta basım öncesi şirket avukatlarınızın da bir göz atmasındda ciddi fayda var. Her ne kadar basılı çalışmalar günümüzde önemini ciddi şekilde yitirmiş gözükse de halen bazı sektörler ve kişiler için ellerine alıp bakacakları materyaller vazgeçilmez durumda. Bu nedenle yapılacak bu katalog – föy çalışmalarını basıp basmamak şirketinizin insiyatifinde olacak. Ancak her durumda dijital halleri gerekecektir.

Promosyon malzemeleri:

Oluşturduğunuz konsepte göre satışçılarınızı destekleyeceğiniz kalem, bardak, anahtarlık ve/veya çok daha kreatif malzemeler ürettirebilirsiniz. Bu tarafta ajansınızın ciddi bir fikir desteği olacaktır. Bu şekilde müşterilerle bir bağ kurabileceksiniz.

Video:

Konsept ile ilgili bir video çalışmasına ihtiyacınız olacak. Gerek TV reklamında gerek görüntülü reklamlarda (Youtube vs) kullanacak olun masaüstü ya da özel çekim bir video ihtiyacınız olacak. Bu konuda da ajansınızdan senaryo, kurgu, yöntem, maliyet konularında destek alabilirsiniz. Buradaki önemli husus, oluşturduğunuz konsepte aykırı olmayacak ve konseptinizi tamamlayacak, seyredildiğinde sıkıcı olmayacak uzunlukta (mecrasına bağlı olarak) bir video olmasıdır. Ancak bu konsept her mecraya göre farklı şekilde oluşturulabilir; metro reklamlarında başka bir video, Youtube reklamlarında başka bir video vb. Akılda kalıcılık ve izleyenin ilk saniyelerden dikkatini çekme en önemli konulardan olacaktır.

Bunun yanında istenirse -ki olmasında fayda var- ürünü reklam filminden çok daha fazla tanıtacak, çok daha detaylı bir tanıtım videosunun olması, satış anında satışçıların ya da müşteriler kendileri satın almayı yapıyorsa incelediklerinde bilgi alıp karar vermelerinde etken olacaktır.

Web Sitesi:

✔ Konsept hazır.

✔ Kataloğunuz hazır.

✔ Görselleriniz hazır.

✔ Videolarınız hazır.

✔ Web sitesi domaini (Konsept kabul edildiğinde proje adınıza uygun bir domain olup olmadığına bakılmalı) hazır.

O halde her şey hazır olduğuna göre helva yapmaya başlanabilir.

Web sitesindeki amacınız ne olacaksa çalışacağınız dijital ajansa bunu belirtmeli ve kullanıcı deneyimini üst düzeyde yaşatabileceğiniz bir web sitesi hazırlatmalısınız. Amacınız bilgi formu toplamaksa buna göre bir web sitesiyle müşteri hizmetlerini besleyebilirsiniz. Kapsamlı bir web sitesi 20-30 günlük bir sürede hazırlandığını düşünürseniz zaman planlamanızı buna göre yapmalısınız. Eğer kampanyaya yetişmesi için çok ciddi bir acele söz konusu varsa bir tane landing page yaptırıp önemli bilgiler ve form alanı oluşturarak kampanyadan toplayacağınız lead için burasını kullanabilirsiniz. İş yapabilecek bir landing page, ajans yoğunluğuna bağlı olarak 2-3 gün sürebilir.


3. SATIŞ GÜCÜ / MÜŞTERİ HİZMETLERİ

Sıra geldi tüm satış – müşteri hizmetleri bölümünüze çok iyi ve dolu dolu bir konsept – proje tanıtımı yapmak. Pazarlama ile ilgili tüm tanıtımları sizler yaparken teknik açıklamalar için teknik ekipler bu görevde olacaktır. Konseptin başarılı olması ve iyi satılabilmesi, ancak satışçıların bu işe ciddi şekilde inanmasıyla mümkün olacaktır. Satış gücünüz projenize – kampanyanıza inanmazsa başarılı olma şansı çok azdır çünkü satış, müşteriyle doğrudan temas noktasında en önemli gücünüzdür. Bu güç de bazı şeylerden motive olur; başarı hırsı, çalıştığı yerde mutlu olma ve elbette ki maaş + prim…

Satışı desteklemek için call center karşılama seslendirmelerinin, broşürlerin, satış ofisi – dükkan – mağaza önü giydirmelerin de hazırlandığını varsaydığımızda geriye medya planlama ve satın alma kalacaktır.


4. MEDYA PLANLAMA ve SATIN ALMA

Stratejinize ve bütçenize göre online (Google, Sosyal Medya, Programatik vb) ve offline (radyo, televizyon, gazete, dergi, sinema, açık hava) kampanya yapabilirsiniz. Bu doğrultuda medya planlama ve satın almaları bütçe ve stratejinize göre organize edecek dijital satın alma ajansı ve offline medya satın alma ajansınız olabilir, benim tavsiyem ikisini bir arada yapan deneyimli ajanslarla çalışabilirsiniz. Bütçe ve stratejinize göre medya planlama yapıp bir timeplan (hangi mecrada hangi reklamınızın ne zaman yayınlanacağı) oluştururken bu mecralara göre görsellerinizi, videolarınızı ebatlandırmanız gerekecektir. Her mecra için stratejiniz farklı olabilir; örneğin açık havada farklı bir görsel, dijitalde farklı bir görsel kullanmak isteyebileceksiniz. Bu da reklam stratejinizle alakalı olacaktır. Ayrıca örneğin 2 aylık bir kampanyanız varsa kullanıcıların dikkatini çekmek için belirli bir zaman sonra tasarım ve mesajlarınızı değiştirebilir A/B testi yapabilirsiniz. Böylelikle hangi tasarımın hangi mecrada daha fazla çalıştığını, daha fazla lead getirdiğini ve satışa döndüğünü tespit etmeniz mümkün olacaktır.


5. MAILING – SMS

Her ne kadar geleceksel çalışmalar gibi gözükse de e-mailing ve sms gönderimleri de lead oluşturmak için ciddi kaynaklar ve izinli datanıza yapacağınız bu çalışmaların satışı besleme ihtimalleri çok yüksek.


6. KURUMSAL İLETİŞİM

Kampanyanızda eş zamanlı olarak kurumsal iletişim tarafında da yapılacak çok şeyler var. Yeni ürün – hizmetiniz ile ilgili yazıp basına servis edeceğiniz ya da PR ajansınız ile servis ettireceğiniz basın bülteni eş zamanlı olarak reklam faaliyetlerinize destek verecektir. Aynı zamanda bu yeni ürün- konseptinizi bir lansman organizasyonu eşliğinde basın mensuplarının katılacağı bir toplantıyla tanıtmak da isteyebilirsiniz. Ciddi bütçelerin olacağı bu çalışma, içinde bulunduğunuz sektöre ve hedef kitleye göre önemli ya da çok da önemli olmayabilecektir.

Bunun dışında her ayın belli gününde ya da belli dönemlerde etkinlik takvimi oluşturarak potansiyel hedef kitle ile kahvaltı, kokteyl vb etkinliklerle bir araya gelecek çalışmalarda bulunulabilir.

Ayrıca bu projeniz – konseptiniz kapsamında bütçeniz doğrultusunda sosyal sorumluluk faaliyetlerinde bulunmanız ya da buna bütçe ayırmanız da güzel bir hareket olacaktır.


7. SOSYAL MEDYA

Medya planlamanızın; reklamlarınızın başladığı gün bunu sosyal medyadan duyurabilir; site trafiğinizi, mağaza – dükkan – pazar yeri trafiğinizi arttırabilirsiniz.


8. PAZAR YERLERİ

Eğer ürününüz, HepsiBurada, GittiGidiyor, Trendyol, Amazon, ÇiçekSepeti, PttAVM vb. pazar yerlerinde satılmaya uygunsa kendi e-ticaret sitenizle bu pazar yerleri sistemlerini, yapacağınız anlaşmalardan sonra entegre edebilir ve kampanyanız olsun ya da olmasın ürünlerinizi burada da satabilirsiniz. Her pazar yerinin aylık farklı kampanya zamanları olmaktadır, onlara katılarak satışlarınızı arttırmanız her zaman mümkün olabilir.


9. MÜŞTERİ SADAKAT

Kampanyanıza müşteri sadakat programı dahil edebilir ve örneğin kendisinin dışında arkadaşını getiren müşterilere bir hediye – puan verebileceğiniz gibi getirdiği kişileri de indirimden yararlandırabilirsiniz.

Ve tabii ki;


10. ÖLÇÜMLEME

Pazarlamada en önemli kurallardan birisi “ölçmeden bilemezsin” kuralıdır. Örneğin bir pazarlama duayeni (ki duayen olan bir kişi bunda asla diretmez) iki tasarımdan birini seçerek seçtiği tasarımın daha fazla çalışacağını söyleyebilir. Bunu asla ölçümlemeden bilemezsiniz. Bu noktada A/B testi yani ölçümleme yapabileceğiniz kampanyalarda iki tasarımla yayına çıkmanız ve hangisinin daha fazla çalıştığını görebilmeniz mümkündür.

Kampanya başladığında mecralara göre ne kadar “lead” geldiğinin, bunların ne kadarının müşteri temsilcileriniz – satış bölümünüz tarafından karşılandığını görmeniz ve ne kadarının satışa döndüğünü tespit etmeniz mümkün. Buna göre bu verileri kampanya performansınızı yöneten ajanslarla paylaşarak ve kısa toplantılarla aksiyon alarak performansı arttırmak adına adımlar atabilirsiniz.

***

Özet olarak ne yaptık?

  • Marka ismiyle birlikte gerek ajansınızla, gerek yeni bir konkurla logo – konsept oluşturuldu. Buradan çıkacak verilerle

  • Renderlar, pazarlama ve satış görselleri oluşturuldu.

  • Basılacak ya da dijitalde kalacak broşürler – föyler oluşturuldu.

  • Buradaki bilgiler vasıtasıyla bir web sitesi, eğer acele varsa bir landing page oluşturuldu.

  • Eş zamanlı olarak call center organize edildi ve satış / müşteri tarafının ürüne – hizmete olan hakimiyeti arttırıldı.

  • Satışçılarımıza destek verecek promosyon malzemeleri üretildi.

  • Lansman organizasyonu yapıldı. Basın davet edildi.

  • Reklam materyalleri için ana görseller (key visual) üretildi, mecralara göre şekillendirildi, bir tanıtım filmi ve reklam filmi yapıldı.

  • Medya planlama ve satın alma yapıldı.

  • Zaman planı yapılarak tüm satın almalar takvimlendirildi ve online ve/veya offline reklamlar başladı.

  • Buna destek verecek şekilde sms / e-mailing gönderimleri kuruldu, sosyal medya içerikleri takvimlendirildi.

  • İsteğe, sektöre ve alınacak karara göre pazar yerlerine özel kampanyalar başladı.

  • Yine isteğe göre müşteri sadakat programı başlatıldı.

  • Tüm çalışmaların sonuçları anlık + günlük / haftalık / aylık olarak gözlemlendi.

  • Yönetime kampanya performans raporlamaları yapıldı.

Umarım bir kampanya sürecinde neler yapılabileceğine dair bu derlemeler çalışmalarınızda işinize yarayabilir.

Herkese keyifli çalışmalar ve başarılar dilerim.

***

Fotoğrafçılıkla ilgili olan Instagram hesabımı takip edebilirseniz çok sevinirim. Takip etmek için lütfen buraya tıklayınız

Takip etmiyorsanız Linkedin’den de takibe beklerim.

Sevgiler.

Kommentare


 Instagram'da takip için simgeye tıklayın:

  • White Instagram Icon

© 2017  Fotoğraflar izinsiz kullanılamaz, yayınlanamaz ve kopyalanamaz. Aksi durumda fotoğraf sahibinin her türlü yasal hakkı saklıdır. Emre Onur Fotoğrafçılık

bottom of page